På grund av både förkylning och mitt onda knä har jag fått ta det lugnt den senaste tiden. Därför åt vi middag i lugn och ro innan vi åkte till observatoriet för att ta del av astronomins dag och natt i går kväll. Det blev mest natt för vår del, och det är vi glada för. Vi lyssnade till flera föredrag, observerade solen, stjärnor och ISS. Allmänheten var inbjuden, och det serverades både grillat och kaffe för en liten summa.
Det hölls en del föredrag i auditoriet.
Mikael Anderlund fick hoppa in med kort varsel och berätta om kosmologi och observationer av stjärnhimlen. Han sa att det är vanligt att börja observera med blotta ögonen och orientera sig, sedan gå över till en liten fältkikare, därnäst ett större teleskop och slutligen en CCD-kamera. Det är anmärkningsvärt att vi är flera äldre som gått tillbaka till att se på stjärnhimlen med blotta ögat och orientera oss bland stjärnbilderna, efter att ha varit hela varvet runt genom fältkikare, större teleskop, CCD-kamera. Vädret var bra, så vi var ute och identifierade flera stjärnbilder då mörkret inföll. Innan dess var det solteleskopet som gällde.
Olle Frykstam berättade om ISS och visade video i realtid från den. Då ISS skulle passera kl. 20.25, gick vi ut och tittade. Genom internetsidan www.heavens-above.com/ kan man ta reda på när satelliter passerar. Det brukas ofta inom ufologin för att identifiera felkällor. Annars fick vi se bilder inifrån ISS av en salladsodling, där astronauterna kommit underfund med att växterna inte blev förvirrade av viktlösheten när de fick mörker på ena sidan och ljus på motsatt sida. Då kunde de orientera sig och skicka rötterna mot mörkret och plantan mot ljuset. Det påminner mig om Mirs misslyckade veteodling, där vetet blev högt, men inte utvecklade några sädeskorn. Det har jag sen begagnat i en science fiction, kortromanen Orionsektorn, där jag låter kolonialherrarna från Typ 2-civilisationen kuva en kung av lokalbefolkningen då han vägrar erkänna erövrarna som gudar. De ger honom rymdsäd så hans folk får svälta.
Ulf R. Johansson berättade om Pluto och visade bilder tagna av rymdsonden New Horizons. Alla rymdsonder finns på Twitter, och man kan bli vän med dem och få alla nyheter i mail.
Bertil Falk visade bilder och berättade om ljus från jordens städer sätt från rymden. Malmö – Köpenhamn lyser mycket starkare än de andra nordiska huvudstäderna. Mörkaste punkten i Skåne finns i ett grustag på Söderåsen. Bertil berättade också om sitt intresse för så kallad smutslitteratur, det vill säga Stålmannen och andra serier, samt kapten Frank. Även jag fick gömma mina tidningar Spök og Spenning under madrassen så mor inte skulle hitta dem. Det var på 1940 – 50 – tal.
Peter Linde berättade senaste nytt från observatoriet, huvudsakligen om den nya CCD-kameran och programmen som styr den. Nu brukas programmet Stellarium som är gratis. I vår tid för 15 år sedan var det en universitetslicens på The Sky som gällde, samt CCD-soft. Hanteringen har förenklats en god del.
Peter Linde höll dessutom det bästa föredraget på hela kvällen, om intelligent liv i universum. Det förnyas varje år. Denna gång hade han bland annat fått med bilder från årets utflykt till Stevens Klint.
Peter Hemborg höll föredrag för barn i klubblokalen.
Astronomins dag och natt var mera välbesökt i år än i fjor, säkert beroende på vädret.