Sagittariusträffen på Öland 2015

Som del av vår turne längs den svenska ostkusten landade vi slutligen på södra Öland där vi vandrade på Alvaret, tog del av Sagittariusträffen och observerade både Perseider och häckande biätare.
Något program för Sagittariusträffen fanns inte. Det var svårt att få upplysningar om vad som skulle hända, därför missade vi grillfesten. AstroSweden var inte där, och några föredrag var inte spikade.

Gravhög på Alvaret

Det fanns fler utmärkta leder som gick förbi historiska lämningar och geologiska formationer än förra gången vi var på vandring på Alvaret. Det var spännande att se växtligheten på eftersommaren, då det var i maj förra gången och vi fick se massor av orkideer. Nu dominerades Alvaret av borstnejlikor. Vi kommer nog att vandra där igen.

Observationer på Eketorp
Observationer på Eketorp

Vi var ute på Eketorp och observerade två gånger, men åkte hem till Grönhögen relativt tidigt för att sova en stund och sedan observera Perseiderna på efternatten.  Första natten såg vi flera stora, ungefär 50 på en timme. Torsdag morgon kl. 01.45 såg vi en stor grön bolid. Den hade observerats av vår grupp i Kolmården som en gul bolid, och ska ha haft riktning från Uppsala mot Norge. Sista natten såg vi mest små Perseider, men trots det omkring 11/halvtimme.

Biätarpar poserar vid boet
Biätarpar poserar vid boet

Resten av Sagittariusgruppen åkte till norra Öland för att titta på några geologiska formationer som vi hade besökt innan då vi var där. Därför åkte vi till Södra udden för att titta på biätarna som häckade. Där fanns åtta individer och två säkra häckande par som ställde upp villigt och poserade för fotograferna.
Söndag åkte vi till lokalen där Sagittariusträffen skulle vara, men fortfarande var inget program spikat. Jag höll mitt solförmörkelseföredrag innan vi åkte hem.
Några av deltagarna frågade om framtida solförmörkelser, och jag kunde bara hänvisa till Solgruppens hemsida www.torasol.se där uppgifterna kommer att finnas så småningom.

Publicerat den
Kategoriserat som Astronomi

av Sirius

Jag är författare, konstnär och solförmörkelseresenär.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.