Solgruppens möte 2016-03-19

Närvaro: 5.
Vi var bara solresenärer som kom. Vi hann inte skicka ut påminnelse om mötet innan. Därför blev det ett arbetsmöte, med säkerhetskopiering av bilder. Vi såg på en del videor från resan, samt Toras bildspel av solförmörkelsen.

Takterrassen hotellet i Ternate
Takterrassen Bela International Hotel i Ternate
Den totala solförmörkelsen i Ternate
Den totala solförmörkelsen i Ternate

Därefter försökte Kalle skriva ut årsräkenskaperna, men det fanns inget papper i skrivaren eller på TBO. Vi trodde det skulle finnas en städare eller annan ansvarig där nu, men alla papperkorgar var fulla och inga pappershanddukar på toaletten. Bra att jag har tagit fram några riktiga handdukar i tyg som jag tar hem och tvättar ibland.

Solgruppens möte 2016-02-27

Tröjorna färdigställs på KKVTextil
Tröjorna färdigställs på KKVTextil

Sista solgruppsmöte inför resan till Indonesien: 7 personer mötte upp. Vi checkade upp att alla resenärerna hade riktiga avgångstider, visum, valuta och vacciner.
Därefter såg vi en film om solens död och hur mänskligheten kan rädda sig ut i universum innan. Just nu har vi alla äggen i en korg.
Till kaffet diskuterade vi människans framtid. Några hävdar att vi endast har två generationer kvar att vara människor så som vi. Framtiden blir att bygga ut oss med teknologiska detaljer, något Tora visade prov på att hon redan har, liksom många andra äldre.
Fredag bär det iväg!

Solgruppens möte 2016-02-06 kl. 14

Fyra personer närvarande.
Då det bara var de deltagarna som skulle resa till Indonesien som mötte upp i det hemska vädret, koncentrerade vi oss på att diskutera programmet under resan,  samt prata om hur mycket som skulle växlas. Alla visum har kommit. Det var lite spännande med Bengt-Eriks ett par veckor, men det var Posten som hade slarvat bort rekablanketten.
Nu är malariapiller inköpt, T-tröjor färdigtryckta och ska fixeras.
Sista info från England har kommit, så nu ser vi bara fram emot själva resan.

Solgruppens möte 2016-01-09 kl. 14.

Sex personer var närvarande. Ganska halt att komma upp backen, vi plockade upp Hans på vägen.
Vi bestämde vårens möten till 6/2, 27/2, 19/3, 16/4, 14/5, 11/6. Alla möten kl. 14 – 16, sista vårmöte blir grillfest.
Vi pratade om visum till Indonesien. Vi måste skaffa detta innan vi reser, då vi landar på en flygplats där vi inte kan få visum på plats. Det finns en indonesisk ambassad i Köpenhamn. Förslaget är att vi kontaktar denna och hör om vi kan ta oss dit själv och lämna in de behöriga dokumenten.
Vi drack kaffe och pratade om andra indonesiska solförmörkelser. Dessutom tittade vi i det fullmatade biblioteket och bläddrade i en del böcker där.
På programmet stod även observationer av solen. Det blev möjligt först då den skulle gå ner.
Vi vet inte vem som är ansvarig för TBO’s inköp, men det fattas diskmedel och kaffefiltren håller på att ta slut. En disktrasa eller svamp skulle vara bra att ha. Tora tog hem skitiga handdukar som behöver tvättas. Återigen var filter och kaffe lämnade i maskinen. Skärpning! Vi har redan under hösten fått koka filterhållare och matarrör som varit gröna av mögel när vi kom. Det verkar inte som om någon har ansvar för renhållning i köket.

Solnedgång från TBO
Solnedgång från TBO

Vad hände under 2015?

Astronomi: Under året blev jag intervjuad i Populär Astronomi, vilket resulterade i inbjudningar från flera astronomiska föreningar. I mars åkte Solgruppen till Färöarna och observerade den totala solförmörkelsen. Andra helgen i maj var jag inbjuden till Karlskrona Astronomiska förening och höll föredrag. I mitten av maj höll jag ett föredrag i Stavanger hos Stavanger Astroniomiska Forening. I augusti varTorsten, Erik och jag på Öland för att vara med på astronomiträffen där, men den var helt avslagen. Det får vara sista gången, om de inte tar sig samman och gör ett bättre program. Men vi fick några fina vandringar på Allvaret och observerade Perseiderna. I mitten av september var det dags igen för föredrag hos en astronomisk förening, denna gång i Mariestad. Håkan, Torsten och jag åkte upp. Det var spännande att få se Bifrostobservatoriet, som man hört så mycket om. Det var imponerande. Natten efter att vi kom hem från bokmässan i Göteborg var det total månförmörkelse.
Vandringsresor: I januari-februari åkte Torsten och jag till Altea och vandrade i berg.
Konst: Var med på KKVs jubileumsutställning på Bosjökloster som hade vernissage i början av maj. Sista helgen i maj var det så vernissage för min utställning på Stiftsgården Åkersberg i Höör. I sommar har jag alltså haft två utställningar i närheten av Höör samtidigt. 1 adventshelgen var jag med på julmarknaden på Limhamn.
Författarskap: Var med på Litteraturrundan veckan efter Konstrundan, som jag hoppade över i år. I juni var jag tillsammans med zenzat förlag på Garvaregården i Ljungby under sagofestivalen inbjudna av förlaget Andra Världar. Jag kom i år med i en antologi på engelska, Waiting for the Machines to fall asleep affront förlag, och har sedan fått kontrakt med en amerikansk science fiction tidning. De har redan betalat för novell. I juli var jag på en skrivarkurs på Ljungskile folkhögskola med Ann Ljungberg och hennes väninna Ulrika, därefter en fortsättningskurs med Katarina Karp på Fridhem folkhögskola, där jag fick samma rum som året innan. I augusti  var det sciencefictionkonferens i Linköping, där jag höll föredrag om växtfärgning av planetvantar och sålde slut på två titlar. Sista helgen i augusti åkte jag till Stockholm på Författarkliniken med några böcker jag sålde slut på. Sista helgen i september var det så bokmässan i Göteborg. Den blir bara bättre och bättre för mig. I år hade TiraTiger Förlag egen monter med gäster. Första lördagen i oktober höll Ulf R. Johansen sista upplaga av världens minsta bokmässa, helt koncentrerad på zenzat förlag. Men några hade beställt böcker av mig, som jag sålde under bordet, så att säga. I november var jag med i NaNoWriMo och skrev hela Sirius4. Konklusion under 2015: Förlaget affront bör känna sig lyckad efter den amerikanska novellsamlingen. Den har blivit recenserat på flera ställen, och en författare har fått kontrakt med USA.

Novellantologi på affront förlag
Novellantologi på affront förlag

UFO: I april hade filmen Ghost Rockets premiär på Doc Lounge i Malmö. Som en av de medverkande var jag inbjuden och satt uppe på galleriet tillsammans med flera av de andra ”filmstjärnorna”.  Första helgen i maj var vi på UFO-Sveriges stämma i Trollhättan. I maj i Stavanger höll jag ett föredrag hos UFO Rogaland.
Inför 2016: När jag ser hur jag har planerat året, finns följande planer: I mars åker en del av Solgruppen till Indonesien för att observera den totala solförmörkelsen.
Jag har skickat resultatet av NaNoWriMo till rabatterat förstahands lektörläsning hos Ingrid Elfberg nu i januari. Utgivningen av Sirius4 är planerad till september 2017 på TiraTiger Förlag. Sirius3 är ute hos tre testläsare. Jag tänker ta med den till romankursen på Folkuniversitetet om den blir av, och så köra en lektörläsning under våren. Planen är att den ska ut till bokmässan i Göteborg i september 2016. Hammerslag ska bli färdig i vår, efter mycket prokrastinerande. Den ska till Ann för lektörläsning i mars, och därefter vara med under hennes redigeringskurs i London, med coaching. Under december 2015 började jag på Sirius5 av bara farten efter NaNoWriMo, men tog mig själv i nacken efter 63 000 ord. Dags att fira jul med familjen. Jag kunde ändå inte låta bli skrivandet, det blev två noveller på engelska, men den ena är så avslöjande att jag fick besked av chefen Shiva om att inte skicka i väg den förrän efter 7 januari 2016. Deadlinen är i februari. Så i vår kan jag se fram emot mycket redigerande och endast lite skrivande.

Julmöte på TBO 2015-12-12 kl. 17.

Flera grupper, bland dem Solgruppen och sf-gruppen, hade gemensamt julmöte på TBO.
Närvarande: 9 stk.
sf-gruppen stod för underhållningen. Bertil Falk höll föredrag och visade en inspelad intervju med science fictionförfattaren Denis Lindbohm. Det kanske mest intressanta var att Denis tyckte det var dålig ekonomi i science fictionskrivande, och sedan gick över till att skriva om ockultism, där han fick många anhängare och sålde bra. Jag kommer att tänka på en annan science fictionförfattare som gjorde likadant, en viss herr L. Ron Hubbard… Båda dessa herrar var glimrande science fictionförfattare.

Bertil Falk om Denis Lindbohm
Bertil Falk om Denis Lindbohm

Efter föredraget åt vi julmat och pratade om planer inför julen.
Alla hade med det de ville äta och dricka. Efteråt blev det kaffe.
Bengt-Erik berättade om flytten från Maxlab2 till Maxlab IV.

Dukat julbord
Dukat julbord

 

Kontrakt i USA

För en tid sedan blev jag kontaktad av affront förlag om att en tidning i USA som heter Lightspeed Magazine ville publicera min novell The Philosopher’s Stone som finns i antologin Waiting for the Machines to fall asleep. Jag skickade kontraktet till Författarförbundet, som tyckte det var OK, och så kontaktade jag förläggaren i USA och skrev kontrakt. Jag var inne på deras hemsida och såg att de har tunga författarnamn som Stephen King och Ursula leGuin i sitt stall.  Så får vi se vad det blir av detta.

Novellantologi på affront förlag
Novellantologi på affront förlag

 

Solgruppens möte 2015-11-14

Närvarande sex personer.
USA 2017: Vi tittade på Mark Sood planering för 2017. Jay Pasachoff ska observera från Oregon. Mark Sood erbjuder en fyra dagars vistelse inklusive solförmörkelsen. Preliminärt bestämde vi oss för att hänga med dessa fyra dagar, och därefter Option 3, en 11 dagars fortsättning. Vi är fyra som helt säkert reser. Jay Pasachoff är duktig på att hitta ställen där vi verkligen ser solen. Jag kommer inte att hålla i något arrangemang när det gäller denna resa. Förslaget är att var och en tar kontakt med Mark Sood på www.AClassicTour.com
Indonesien 2016: Vaccinationer. Vi måste kolla med vaccinationscentralen. Visum: vi tar upp det på mötet i januari. Några har fått faktura på slutsumman till resan, men inte alla.
Solobservationer: Endast ett teleskop kom upp innan det mulnade och började regna. Vi fick täcka det med plast och dricka kaffe inomhus.

Så blev det med solobservationerna
Så blev det med solobservationerna

Istället såg vi bilder från månförmörkelsen i september. Men det gick inte att öppna Carlos zipfiler på datorn i auditoriet.
Göran kom med Lundmarkböcker till medlemmarna.

Göran med Lundmarkböckerna
Göran med Lundmarkböckerna

 

Solgruppens möte 2015-10-17 kl. 14 – 16

Närvarande sex personer.
Vädret var uselt, med regn och dimma. Som en av de närvarande påpekade: Solen lyste endast med sin frånvaro. Därför ägnade vi dagen åt att titta på bilder från månförmörkelsen i september. Följande hade tagit bilder: Tora, Carlo, Hans, Gunilla, Bengt-Erik.
Vi var alla överens om att månen var svår att fotografera denna gång. Den var ovanligt mörk. Vi hade mötet och bildvisningen i auditoriet, då utstyrseln krånglade i klubblokalen. Vi dukade ett näpet kaffebord vid Toras gamla soffbord. Tycho Brahe var med på ett hörn.

Vi drack kaffe med Tycho Brahe
Vi drack kaffe med Tycho Brahe