Solgruppens möte 2015-08-22

Närvarande: 6 personer.
Det blev ett lyxigt möte, fyra teleskop fördelat på sex personer i strålande solsken. Därav två hydrogen alfa solteleskop, samt två teleskop med solfilter.

6 teleskop
6 teleskop

Det var en fin solfläcksgrupp som kunde avnjutas, dessutom massor med protuberanser. En smal till vänster såg ut som om den kom ut från ett berg som måste ha varit lika högt som jordens diameter. Flera ögleformade plymer sågs på solens högra sida. I solteleskopen såg solfläckarna ut att ligga i botten av en stor krater, märkligt fenomen. Var det verkligt eller en synvilla?
Egentligen skulle vi ha visat bilder och berättat om resan till Öland, men det hände så mycket på solen att vi koncentrerade oss på observationerna.
Då mötet var slut, åkte några av oss till Håkans sommarstuga i Beddingestrand. Där drack vi kaffe och åt Toras hembakade kaka och tittade på Håkans instrument.
Håkan berättade om Messierstafetten och om en stuga, Garnhuset, som vi sen tittade på. Den innehåller alla faciliteter och kan vara servicehus åt oss som vi vill observera med Håkan i Beddingestrand.

Observationsdäcket
Observationsdäcket
Ett av Håkans teleskop
Ett av Håkans teleskop

 

Publicerat den
Kategoriserat som Astronomi

av Sirius

Jag är författare, konstnär och solförmörkelseresenär.